garten | (Hosta sieboldiana) Bohyška, funkie Elegans#1 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 30.05. 2011 21:51:13
- Zahradnice-začátečnice
Trvalky a keře do stínu a vlhka
Dobrý den, můžete mi prosím poradit jaké rostliny kvetoucí zasadit k plotu kde svítí sluníčko pouze do cca 10 hodin dopoledne a pak už je stín a drží se tam docela vlhkost. Skoro všechny cibuloviny mi tam shnili. Chtěla bych tam nějaké trvalky co kvetou, ale skoro vše co jsem tam zasadila shnilo i irisky. Můžou být i nějaké keře kvetoucí co mají rady vlhko a stín, daří se tam docela ibiškům, ale chci tam více druhů rostlin. Předem moc děkuji za radu M
#2 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 30.05. 2011 22:53:06
- bala
Re: Trvalky a keře do stínu a vlhka
Trvalky nízké, vhodné do stínu...
zběhovec, kopytník, mochnička, stříbřenka, jaterník podléšťka, pupkovec jarní, prvosenka, brambořík, barvínek, mochnička, šťavel kyselý
Trvalky vhodné do stínu i do polostínu...
čemeřice, konvalinka, bergénie, prvosenka, rdesno, funkie - bohyška, oměj šalamounek, ještě bych tam zasadila i kapradí, které je, když se rozroste, nádherné.......
Myslím, že by Vám tam tyhle rostliny mohly v pohodě růst....
#3 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 30.05. 2011 23:33:27
- Zahradnice-začátečnice
Dobrý večer, jste moooooooooooooc hodná(ý). Z takového množství určitě něco vyberu, seženu. Díky, díky, díky M
#4 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 31.05. 2011 08:57:14
- Marvella
Dobrý den, tak já bych ještě přidala rozchodníky (je jich spoustu druhů a velikostí a rostou opravdu všude), kuklíky, bergenie, hortenzie, denivky, japonské sasanky. pomněnkovec, rododendrony. Mám též svahy a místa, kde je sluníčko jen chviličku přes den a přesto tam kvete všechno možné. Marcela
#5 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 31.05. 2011 11:51:36
- Zahradnice-začátečnice
Marcelko také moc děkuji, ale třeba sasanky mi všechny shnily, i okrasné trávy, tak budu zkoušet, věřím, že časem najdu kytičky, kterým se tam bude líbit. Přeji krásný den M
#6 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 31.05. 2011 12:57:36
- Marvella
Dobré poledne, tak zahradničení je pokus - omyl, ale je to úžasný koníček. Také se mi ne vždycky všechno ujme tak, jak bych si představovala. Krásnou zahrádku! Marcela
#7 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 01.06. 2011 22:17:47
- garten
- Architektura zahrady

- Lokácia: Jevišovice
- Webstránka
Neméně dekorativní je bohyška (Hosta), i když její okrasný efekt spočívá především v listech. Jedná se o jeden z nejbohatších rostlinných rodů a najdeme v něm nejen obry (některé kultivary dorůstají výšky kolem 50 cm a jejich listy mohou mít v průměru až 20 cm, naopak nejmenší z nich jsou vhodné i pro malé skalky. V neuvěřitelně pestrém sortimentu najdeme listy sivě zelené, namodralé, brčálově zelené, okrouhlé i kopinaté, s rovným i zvlněným okrajem. Nad hustými přízemními trsy listů vyrůstají od června hrozny květů, podle druhu bílé až fialovomodré, jejichž půvab předesílá vzdálené příbuzenství s liliemi.
Část textu a obrázek z článku: Trvalky do stínu
Odkazy k tématu: http://www.zahrada-cs.com/a/cz/6746-trvalky-do-stinu-1/ , http://www.zahrada-cs.com/a/cz/6752-trvalky-do-stinu-2/
#9 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 02.08. 2011 18:45:43
- Růžena Mikulová
Doporučovala bych třeba kapradiny,jsou krásné a v vlhkém stínu se jim daří
#10 Trvalky a keře do stínu a vlhka | 02.08. 2011 19:02:19
- jitula
Dobrý den, také na zahrádce taková místa máme. Nejvíce se tam daří hostám, když se vysadí kolekce více druhů, vůbec to nevypadá špatně. Dále nám tam jdou i srdcovky, bílá a růžová a pivoňky. Nebo bych zvolila některé okrasné trávy. Dále bych doporučila hortenzie, bergenii, konvalinky.