Nie ste prihlásený.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Jabloň - spálené výhonky | 28.06. 2011 12:18:18

garten-sk
Administrator

Jabloň - spálené výhonky

Dobrý deň,
v minulosti som sa na Vás obrátil o pomoc a radu,a vždy sa mi od Vás dostalo dobrej rady a pomoci,tak sa na Vás obraciam aj teraz o pomoc a radu. Na zahrádke mám rôzné jablone,a už asi 14 dní pozorujem že na staršej asi 20 ročnej jabloni,u nás  ju nazývame sklenka, ktorá dozrieva v druhej polovici júla že sú úplne spálené tohtoročné výhonky,a taktiež som to spozoroval na jabloni Gala,ktorá je asi 9 ročná Je zaujímavé,že asi 6 metrov od jablone Gala mám jabloň rovnakostarú 9 ročnú Melódiu,a ta je úplne v poriadku.
Môžete mi prosím poradiť o aký problém sa jedná? PS
Dotaz zákazníka firmy Kohaplant

sk garten-sk | Jabloň - spálené výhonky
Jabloň - spálené výhonky
sk garten-sk | Jabloň - spálené výhonky
Jabloň - spálené výhonky

#2 Jabloň - spálené výhonky | 28.06. 2011 12:22:30

kohaplant
KOHAplant s.r.o.
Lokácia: Levice
Webstránka

Re: Jabloň - spálené výhonky

Zdravim,
na 99% Erwinia amylovora, cize spala ružokvetých. ak mozem poradit tak CO NAJSKOR (rozumejte "bezodkladne") odstrante napadnute stromy a spalte ich. na mieste kde rastli nesadte ziadnu jablon ani nic ruzokvete (hrušky, jarabiny, aronie, dule, hloh, ruže, skalník,...) je to karantenna choroba, velmi velmi nebezpecna!
prikladam x na nasu stranku, kde mam priznaky spaly detailne nafotene, mozete si ich porovnat. jednoznacnym ukazovatelom su krivicovito zahnute konceky konarov, bakterialny sliz kusok pod nimi a velmi rychly priebeh usychania.

http://www.kohaplant.sk/2007050022-chor … ych-drevin
(posledna fotka v 12.riadku a prve dve v 13.riadku. po podrzani kurzora na nahlade jednotlivych fotiek su tam aj sprievodne popisy, rovnako ako aj po otvoreni fotky.)

Velkovyroba uz pozna aj preventivne sposoby ochrany, v malom sa vsak nepouzivaju a ani ich neodporucam..
i ked som vas zrejme nepotesil, tak i napriek tomu prajem prijemny den. je lepsie vediet na com ste ako zamorit celu dedinu..

Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r.o. Levice

Zápätie