Nie ste prihlásený.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.10. 2011 16:54:43

stoun
*

Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím.

Zaskočila mě věc,když  přítelkyně mladší sestra přišla ze školy, že smrklisty.

#2 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.10. 2011 18:02:25

YOS

Re: Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím.

Jehličnaté stromy mají listy, kterým se říká pro lepší orientaci jehličí. Jehličí má stejnou funkci jako listy.

Všechno jde tak, jak má jít.

#3 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.10. 2011 19:01:28

bala

Mám doma jínan dvoulaločný, který se řadí mezi jehličnany, i když má 'listy'.............."

Jinan dvoulaločný, přestože na prvý pohled vypadá jako listnatý strom, náleží do třídy jehličnanů, jeho klínovité ploché listy s vějířovitou žilnatinou, rozdělené zářezem na dva laloky, mají ale fyziologicky blíže k jehličí. Jeho zvláštní řapíkaté listy vyrůstají ve svazečcích na silně zkrácených větvičkách. Olistění je považováno za přechodný typ mezi jehličnany a listnáči. Je to nahosemenná rostlina, nemá květy ani plody, vajíčka nejsou chráněna v květech a vyvíjející se semena v plodech." ....
Zde odkaz .......  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jinan_dvou … %8Dn%C3%BD

#4 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.10. 2011 21:09:30

YOS

Bala, jinan květy a plody má. smile Jen nemá typické květy. Typické květy mají (barevné) korunní lístky, květní tyčinky a pestík - ženský orgán, ve kterém jsou ukrytá vajíčka - jsou to krytosemenné květyKvěty jinanu jsou nahosemenné, kde vajíčka nejsou ukrytá. Taky nemají korunní plátky, pestík a květní tyčinky. Nechápu, že tuto chybu mohla wiki zveřejnit. Podle mne tam chybí jen jedno slovo 'typické' květy. Květ je přece rozmnožovací orgán. wink

#5 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 23.10. 2011 15:57:34

bala

Yos, mám jínan teprve 3 roky, takže nemohu posoudit, ani nevím, jestli mám samčí či samičí strom,  proto jsem napsala  citaci z uvedeného článku, spíše jsem reagovala na téma o jehličí.......Zde je opět citace, ovšem z jiného z článku:
"Jinan dvoulaločný je dvoudomý strom, který dosahuje výšky až 35 metrů a patří k nejstarším rostlinám na Zemi. Jestliže je vysazen samičí a samčí strom blízko sebe, na podzim se objeví semena s vůní připomínající žluklé máslo. Potíž je v tom, že pohlaví stromu lze bezpečně určit až po několika desetiletích, kdy jinan poprvé kvete."
Zde je další odkaz, který popisuje tento úžasný strom.....
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/ginkgo-b … z1bc30RvgY

#6 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 23.10. 2011 17:13:26

YOS

Bala, máte úplnou pravdu. Je to úžasný strom.  Plody opravdu smrdí, proto se pro výsadbu používají samčí exempláře. Stejně prý kvete až po 20-25 letech. Sama jsem si jeho účinky vyzkoušela. Na podzim před opadem listů jsem si natrhala listy, usušila a v hmoždíři rozetřela na prášek. Jenže já jsem nedůsledná a protože mně nic nebolelo, nějak jsem zapomínala. Podporuje oběh krevní, tedy prokrvení všech orgánů v těle. Vyjmenovat vše k čemu je dobrý, je zbytečné. Pomáhá všude, kudy prochází krev.

cz YOS | (Ginkgo biloba) Jinan dvoulaločnatý, prášek z listů
(Ginkgo biloba) Jinan dvoulaločnatý, prášek z listů

#7 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 23.10. 2011 18:34:11

bala

Tak to mě nenapadlo nasušit a rozdrtit, já jsem si naložila listy do lihu, respektive do slivovice; každý den pojídám pár kapek.....

#8 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 25.10. 2011 22:22:29

Eva N E

Moje maminka má tento stromek v květináči. Zajímalo by mě,jestli je to také jinan nebo něco jiného. Listy jinanu, který jsem viděla, vypadají jinak.

cz Eva N E | (Brachichyton) Brachichyton
(Brachichyton) Brachichyton

#9 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.12. 2011 12:39:11

Ram
Lokácia: Benešov
Webstránka

Vidím, že jsem k diskusi přišel později. Inu nebudu se vyjadřovat k tomu, jestli jinan "květy"a "plody" má. Tyhle věci se učí v biologii už na základce stejně jako systematika. Spíš bych se vrátil k fotce Evy. Tak tenhle stromek docela určitě ve své domovině kvete. Je to totiž brachychiton - láhvový strom od protinožců. Vzhledem k heterofylii, která je u těchto stromů běžná bych si netroufl hádat jeho druh. Je to suchu odolný a u nás docela dobře v nádobě pěstitelný stromek. Pozor nemrazuvzdorný! (na rozdíl od jinanu)

Naposledy upravil Ram (22.12. 2011 12:40:12)

#10 Jaký je rozdíl mezi listem a jehličím. | 22.12. 2011 17:41:01

Eva N E

Děkuji Ram.Znám několik druhů brachichyton,každý má jiné listy,ale takovéhle jsem ještě neviděla.Ale mohlo mě to napadnout,něco je na nich povědomé.Takže by se přesně poznal asi až podle květů.

Zápätie