#1 Meruňka - sázení | 29.10. 2011 12:26:08
- Marvella
Meruňka - sázení
Dobrý den,
co se týče ovocných stromů, tak jsem naprosto neznalá a prosila bych vás o radu. Chci zasadit na zahradě meruňku, stačí mi kvůli opylení jedna nebo musí být dvě vedle sebe? Děkuji. Marcela
#2 Meruňka - sázení | 29.10. 2011 19:11:56
- wochozsky

Re: Meruňka - sázení
Máte-li dost místa a vhodné stanoviště, přimlouval bych se za dvě, myslím dva stromky. Jak můžete vidět dole na této stránce, jsou tam popsány některé odrůdy meruněk - u některých je napsáno, že jsou "částečně" samosprašné. Vysadíte-li dvě, budete mít naději na větší úrodu.
Vhodným stanovištěm myslím i vhodnou oblast ( nevím, kde bydlíte ). Kromě jižní Moravy jsou vhodnými oblastmi k pěstování meruněk v Čechách především vinorodé oblasti - okolí Prahy, Litoměřicko, Berounsko. Těžko by se meruňky pěstovaly např. na Vysočině. Tím nechci říci, že by to vůbec nešlo, ale byly by problémy s přezimováním, namrzáním v květu i s dozráváním plodů.
Meruňky, broskvoně i další peckoviny je vhodnější vysazovat na jaře.
#3 Meruňka - sázení | 29.10. 2011 19:33:14
- YOS
Zásada pro výsadbu opadavých stromů, je že se provádí v době, kdy nemají listy( X-III), když nemrzne a není sníh. Očkování asi 10cm nad zemí. Větve zkrátíme o 1/3, hlavní kořen jen zastřihnout, aby měl rovný řez. Jáma 3x větší jak kořenový bal. Do vykopané jámy dáme plnou hrst kostní moučky. Ke stromům je nutný kůl k upevnění kmínku, aby se kořeny větrem nepoškodily. Dostatečně zalejeme, díru zasypeme a dobře udusáme a znovu zalejeme. Taky bych dala dvě různé odrůdy.
Všechno jde tak, jak má jít.
#4 Meruňka - sázení | 31.10. 2011 11:28:24
- Marvella
Dobrý den, děkuji Vám oběma za informace a rady. Stromy budu sázet v Praze (v okolních zahradách je meruněk poměrně dost a jsou obalené ovocem). Vzdala jsem pěstování hrušní a tak mě napadly meruňky. Prostoru na sázení mám hodně, v tom není žádný problém. Stromy opatřím tedy až na jaře, teď už v zahradnictví stejně buď už žádné nemají nebo nejsou pěkné. Budu mít alespoň přes zimu čas vybrat odrůdu. Ještě jednou díky. Marcela
#5 Meruňka - sázení | 31.10. 2011 21:35:29
- Marie Fárová
Marvello, meruňku máme v ČB i na chalupě jen jednu a plodí dobře. Ve městě nám nepřežila meruňka silné deště v roce 2002, příští rok ještě odkvetla, ale pak jak když do ní uhodí a uschla. Teď je u zdi několik let nová obrácená na jih a daří se jí. Na chalupě je meruňka stará snad 40 let a plodí každoročně. Tak ať se meruňkám u vás daří.