#1 Višeň plstnatá - Prunus tomentosa | 15.01. 2012 09:46:21
- Xenotoca
- Lokácia: Litovel u Olomouce
- Webstránka
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s touto višní, která byla velmi propagována na počátku 90 tých let a prodávala se i na Floře v Olomouci. Poté se spustila vlna kritik že je nositelem šárky a téměř se na ni zapomnělo. Myslím si že je vhodná do malých zahrádek, kde nemohou být vysoké ovocné stromy. Dá se tento ovocný druh u nás ještě někde sehnat? Vláďa
Vladimír Vytásek
#2 Višeň plstnatá - Prunus tomentosa | 24.01. 2012 14:54:09
- moonvil
- *
- Webstránka
Re: Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
Ne přímo tomentosa, ale kříženec Prunus cerasus x Prunus fruiticosa neboli zakrslá (trpasličí) višeň se šlechtí a momentálně hodně propaguje v Kanadě (Univerzity of Saskatchewan). Vypadá to, že díky malému vzrůstu, značné odolnosti a výborné chuti bude do malých zahrad ideální. Věřím, že se brzy rozšíří i do našich končin.
Nejnovější odrůdy lze najít pod názvem celé série: "višeň Romance"
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
#3 Višeň plstnatá - Prunus tomentosa | 24.01. 2012 17:44:09
- wochozsky

Re: Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
Jeden keř višně plstnaté jsem měl v zahradě v 80.letech min.století. První asi 2 roky kvetla dost bohatě, pak to začalo stagnovat. Pravděpodobně jedna rostlina se špatně opylovala - plodů bylo vždy jen několik, i když propagační snímky z té doby ukazovaly rostliny obalené plody. Potom keř krněl a zasychal a když jsem se dočetl, že může být rezervoárem šarky, musel ven.