Nie ste prihlásený.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Mahonie cesmínolistá | 20.04. 2009 08:46:58

garten
Architektura zahrady
Lokácia: Jevišovice
Webstránka

Mahonie cesmínolistá

Prosím ,nevíte zda Mahonie cesmínolistá je jedovatá celá ,nebo bobule ne? Info na netu není zcela jednotné a nenašla jsem jak moc je jedovatá. Kdy a jak je nejlépe ji ostříhat? (já stříhám téměř vše dle potřeby jak chci mít keř veliký a kupodivu vše přežívá- klokoč zpeřený vytváří košatý a huňatý keř,plný bobulek ,ale soused má koště o třech větvích,) Tuto informaci bych potřebovala pro kamarádku s malým dítětem ,já děti vedla k tomu ,že se nic neochutnává ,pokud to neznám ,tak se mě zeptám. Přežily. Za info děkuji EV.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#2 Mahonie cesmínolistá | 20.04. 2009 09:00:28

zahrad-krulichovi
Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Lokácia: Praha 6
Webstránka

Re: Mahonie cesmínolistá

Vědom si odpovědnosti za výroky o jedovatosti,vyhrabal jsem pro Vás v odborné literatuře toto: "Celá rostlina je jedovatá a to zejména obsahem alkaloidu berberinu, magnoflorinu. Případné požití kterékoli části vyvolává menší či větší nevolnost a působí hypnoticky. Zralé bobule jsou značně nechutné a nepoživatelné. Ptákům bobule bez následků chutnají. Z bobulí,které za zralosti obsahují nejméně alkaloidů,se v minulosti připravovaly marmelády,kompoty a víno". Jak vidno i zde jsou informace mírně rozporuplné a naši předci si možná na mahonii i pochutnali,netušíc, že obsahuje toxické látky. V každém případě bych děti učil,že jíst mahonii je ee. Řez mahonie se provádí na jaře po odkvětu. Zdraví Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Zápätie