Nie ste prihlásený.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Jedlý gaštan | 19.08. 2009 10:53:34

garten-sk
Administrator

Jedlý gaštan

Dobrý deň,
potrebujem poradiť. V priebehu roku 2008 som zakúpil postupne spolu 6 kusov jedlých gaštanov, ktoré mi boli zaslané spolu s inými rastlinami na dobierku. Boli  riadne zasadené, dokonca profesionálnym záhradníkom. Na jar riadne vyšli lístky, boli primerane zalievané. V lete začali schnúť, nie všetky puky sa otvorili. V súčasnosti sú všetky vyschnuté.   Chcel by som vedieť, z akého dôvodu došlo k vyschnutiu drevín, či má význam ich opätovne sadiť?
Ďakujem. H
Dotaz zákazníka firmy KOHAplant s.r.o.

#2 Jedlý gaštan | 19.08. 2009 10:54:47

kohaplant
KOHAplant s.r.o.
Lokácia: Levice
Webstránka

Re: Jedlý gaštan

Zdravim,
stretol som sa s podobnym pripadom prvy krat. skutocnost, ze vypestky vyrasili je dokazom toho, ze vypestky boli v poriadku. zalievanie a ostatna starostlivost davaju silny predpoklad spravnemu naslednemu vyvoju. nakolko
doslo k postupnemu chradnutiu a naslednemu uhynu, predpokladam, ze chyba bude niekde v pode. odporucam dat si urobit podne rozbory (staci aj ked si sama urobite jednoduche test na pH pomocou laktusovych papierikov) a nasledne tieto informacie pouzit ako odrazovy mostik pre urcenie vhodnosti pre pestovanie daneho ovocneho druhu.

Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r.o. Levice

#3 Jedlý gaštan | 23.08. 2009 12:26:03

Hanke
**

:lol:zdravim vsetkych zahradkarov,

co sa tyka jedleho gastana, nieje tazke ho vypestovat ALE:
pri sadeni sa mu musi dat VRCHNA PODA ODOBRANA PRI DUBE ! a potom sa mu bude darit. hocikde v lese odhrnte listie pri dube a odoberte, v zahradke vykopte jamku pre gastan a zasypte ho s touto podou. jedine tato poda ma ziviny ktore potrebuje jedly gastan. Zalievat len zriedka zo zaciatku par dni a potom vobec, ved stromy sa nepolievaju, mozno v pripade velkeho sucha, inak nie.         vyskusajte a budete mat radost, urobila som to so siestimi sadenicami a vsetky sa ujali.
s pozdravom cool

#4 Jedlý gaštan | 18.10. 2009 01:28:42

rikoset
*

Hanke napísal:

:lol:zdravim vsetkych zahradkarov,

co sa tyka jedleho gastana, nieje tazke ho vypestovat ALE:
pri sadeni sa mu musi dat VRCHNA PODA ODOBRANA PRI DUBE ! a potom sa mu bude darit. hocikde v lese odhrnte listie pri dube a odoberte, v zahradke vykopte jamku pre gastan a zasypte ho s touto podou. jedine tato poda ma ziviny ktore potrebuje jedly gastan. Zalievat len zriedka zo zaciatku par dni a potom vobec, ved stromy sa nepolievaju, mozno v pripade velkeho sucha, inak nie.         vyskusajte a budete mat radost, urobila som to so siestimi sadenicami a vsetky sa ujali.
s pozdravom cool

Dakujem za tip, akurat sa mi tato rada velmi dobre hodi, nakolko idem presadzat mlady stromcek na ine stanoviste - urcite tuto radu vyskusam.

Naposledy upravil rikoset (18.10. 2009 01:29:18)

#5 Jedlý gaštan | 07.11. 2009 15:09:03

janko39

Nemyslím,že bolo až až tak veĺmi doležité pridávať pri sadení gaštanovníka podu,alebo lístie od dubov.V odbornej literaure som sa dočítal,že gaštanovníky vyžadujú podu s čo najmenším obsahom vápníka a najmä v mladším veku sú náchylné na omrzanie. Tiež bývajú napadané mykózami a najmä huba Endothia parasitica može sposobiť hromadné uhynutie.

#6 Jedlý gaštan | 08.09. 2010 14:36:02

popo
*

Zdravím.
Kto mi poradí. Mám asi 15 - 20 ročný gaštan. Každí rok mi predčasne začú opadávať plody už v auguste. Preč ?

#7 Jedlý gaštan | 08.03. 2011 11:34:48

Štefan st.
*

Gaštan jedlý je mykorhýzna drevina.Ide o pôdne huby,ktoré sú veľmi dôležité,aby boli prítomné okolo koreňov. Napomáhajú koreňom  gaštana  jedlého / gj/  spracovať živiny získané z pôdy do prijatľlnej formy .Kde mykorhýza  nie je prítomná je možný prenos z bukoveho,alebo dubového lesa zo zeminy po odhrnutí lístia a nakopaní  povrchovej zeminy /aj z niekoľkých miest/ od nula asi do 5 cm a tú zeminu použiť v čase výsadby okolo koreňov v množstve  asi 2 až 5 litrov  na sadeniocu  v závislosti od jej veľkosti. Kde mykorhýza  v pôde chybuje ,sadenice zle rastú a krpatejú !!! Najbližší príbuzný  druh gj. je buk a do tej čelade patrí i dub,preto sú aj pôdne huby stejné ako na koreňoch gj. Mykorhýzne huby sú huby symbiatické ,napomáhaju rastu a sú veľmi užitočné aj na zásobenie vodou v čase sucha,atď.

#8 Jedlý gaštan | 11.03. 2011 23:08:20

YOS

Plody u kaštanů opadávají, protože mají málo vláhy.

Všechno jde tak, jak má jít.

Zápätie