Ing. Monika Offertálerová: Kapusta obyčajná - Brassica oleracea

Kapusta obyčajná – je naša známa a cenná zelenina. Konzumuje sa čerstvá alebo kvasená. V najťažších časoch bola spolu so zemiakmi, našou základnou potravou, ktorá v biede zabezpečovala prežitie. V staroveku sa pestovala hlavne na liečebné účely a nazývala sa liekom chudobných. Šťava z kapusty obsahuje veľa vitamínov, najmä skupiny B, A a C.

Liečivé účinky: Kapusta zvyšuje obranyschopnosť organizmu a mimoriadne priaznivo vplýva na tráviaci trakt. Prečisťuje ho, vyháňa parazity, uvoľňuje nafukovanie brucha a lieči vredy. Je tak dobrá na prečistenie a dezinfekciu čriev, že pri cholerových epidémiách doslova zachraňovala životy - ten kto jedol veľa kapusty, neochorel. Kapusta podporuje aj tvorbu krvi a znižuje hladinu cukru v krvi. Osvedčila sa i v boji proti osteoporóze. Obklady z pomliaždených listov uvoľňujú bolesti pri reume, sceľujú tkanivo po poraneniach a popáleninách, dezinfikujú a pomáhajú pri uštipnutí hmyzom.


Ing. Monika Offertálerová
interná doktorandka
Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a TUR