Ing. Monika Offertálerová: Kapusta obyčajná kalerábová - Brassica oleracea
Čeľaď: Brasicaceae / kapustovité

Kaleráb je známa hlúbová zelenina a zároveň aj dôležitá krmovina. Patrí do širokej rodiny kapustovitých rasltín. Konzumovanou časťou kalerábu nie je plod, ale jeho stonka. Nazýva sa hľuza alebo buľva. Vo vnútri je táto hľuza biela. Chutné hľuzy a niekedy aj listy sa u nás v surovom alebo tepelne upravenom stave konzumujú ako zelenina.

Kaleráb obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu pantoténovú, selén a iné dôležité minerálne a stopové látky, ktoré posilňujú imunitný systém človeka. Kaleráb zlepšuje aj náladu, podporuje mentálnu sviežosť, veselosť a koncentráciu človeka, má odvodňujúce účinky a pomáha pri redukčných diétach.


Ing. Monika Offertálerová
interná doktorandka
Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a TUR