Ing. Monika Offertálerová: Medvedí cesnak - Allium ursinum

Medvedí cesnak má až neuveriteľné a mnohokrát preukázané všestranné liečivé účinky, veľmi podobné tým, aké má jeho príbuzný - cesnak kuchynský. Priaznivo vplýva na srdce, krvný tlak, žalúdok, črevný systém a na očistu jednotlivých orgánov. Rozširuje a prečisťuje cievy, podporuje pravidelnú činnosť srdca, reguluje krvný tlak a zlepšuje tvorbu červených krviniek. Pôsobí aj ako antibiotikum a antiseptikum (už len jeho výpary ničia mikróby). Dezinfikuje vnútornosti, ničí virózy, lieči zápaly a infekčné choroby, podporuje peristaltiku čriev, stabilitu črevnej mikroflóry a z organizmu vyháňa parazity. Tým, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, je vhodný aj pre cukrovkárov! Zelené listy, ktoré zo zeme vyrastajú už skoro na jar majú jemnú cesnakovú vôňu a ohromujúce krv čistiace účinky. Je potrebné pripomenúť, že čerstvé listy cesnaku medvedieho sú pre zmieňované indikácie účinnejšie ako sušené. Môžeme ich konzumovať tiež s chlebom a pomazánkou, pridávať do polievok, šalátov, hlavných jedál alebo použiť jednoducho len ako koreninu na ochutenie rôznych jedál a pod.


Ing. Monika Offertálerová
interná doktorandka
Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a TUR
sk
Medvedí cesnak (Allium ursinum)
Medvedí cesnak (Allium ursinum)