Ing. Monika Offertálerová: Brokolica - Brassica oleracea
Čeľaď: Brasicaceae / kapustovité

Brokolica - je skutočne "kráľovná medzi zeleninou". Táto super kapustovitá zelenina je právom na zozname 10 najzdravších potravín sveta. Brokolica obsahuje protirakovinové látky (izotiokyanáty), a preto pôsobí silne proti rôznym druhom rakoviny (proti rakovine pľúc, rakovine tráviacej sústavy, rakovine prsníka, rakovine prostaty a pod.) Brokolica obsahuje aj ochrannú látku indol-3-karbinol, ktorá ochraňuje zdravé bunky pred negatívnymi vplyvmi vírusov a likviduje nádorom postihnuté bunky.

Brokolicu konzumujeme čerstvú alebo na pare pripravenú (kedy v porovnaní s varením) nedochádza k výrazným stratám vitamínu C.


Ing. Monika Offertálerová
interná doktorandka
Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a TUR