| Téma | |
|---|---|
Buk lesný - Fagus sylvaticaČeľaď: Fagaceae / bukovité Opis: Listnatý opadavý strom, vysoký 30 až 38 m! Kôra je hladká a sivá! Buk je citlivý na sucho, mrazy, exhaláty a obľubuje tieň. Listy sú vajcovité alebo široko elipsovité. Kvitne v máji súčasne s rozvíjaním listov. Plodmi sú bukvice, ktoré sa ukrývajú v drevnatých… | |
Topoľ osika - Populus tremulaČeľaď: Salicaceae / vŕbovité Farba kvetov: zelená, Doba kvitnutia: marec, apríl, Typ kvitnutia: kvety ostatné, Svetlomilná drevina vysoká cca 25 až 30 m! Kvitne v marci až apríli, ešte pred rozvíjaním listov! Je odolná voči mrazom. Na Slovensku rastie od nížinných oblastí až do 1 100 m n. m. Identifikácia… | |
Lipa - TiliaČeľaď: Tiliaceae / lipovité Lipa ( Tilia) je rod z kategórie listnatých stromov. Lipy dorastajú do výšky 20 až 40 m! Listy majú srdcovitý tvar. Kvety sú liečivé. Rod Tilia zahŕňa približne 30 druhov, pričom presný počet z dôvodu ich kríženia dodnes nie je známy. U nás sú známe 3 druhy: Lipa malolistá… | |
Hrab obyčajný - Carpinus betulusČeľaď: Betulaceae / brezovité Hrab obyčajný je statný jednodomý listnatý strom, ktorý dorastá do výšky cca 30 m. Keďže dobre znáša zrezávanie, využíva sa aj na budovanie stromoradí za účelom vytvorenia živých plotov. Poskytuje kvalitné tvrdé drevo. Kvitne od apríla do mája. Identifikácia dreviny… | |
Orgován obyčajný - Syringa vulgarisČeľaď: Oleaceae / olivovité Orgován je nenáročný opadavý mrazuvdzorný ker, ktorý ale môže dosahovať aj veľkosť stromu, preto je ideálny na pestovanie v krovitej ako aj stromčekovitej forme. Orgovány patria u nás medzi obľúbené okrasné dreviny; ktoré majú nádherné fialové, ružové, purpurové,… | |
Množenie rastlínZdravím, netýka sa to záhrady ale chcel by som posadiť stromy okolo cesty. Je tam pár stromov, úžasný priestor a chcel by som takto troška skrášliť krajinu. Pomôcť prírode a podobne.. Jedná sa o to že neviem ako najlepšie stromy rozmnožiť. Ani s ktorými by to šlo. Potrebujem čo najviac malých stromčekov… | |
Katalpa - určení stromuZdravím Vás, potreboval by som pomoc pri určení druhu listnatého stromu. Vypestoval som ho zo semena, približne týždeň trvalo kým semená začali klíčiť v parenisku. Ten strom mal plody v tvare písmena S v kt. boli semená s "chocholčekom", po vyklíčení mal najprv štyri lístky v podobe štvorlístka.… | |
Javor - chorobaDobry den. Po precitani Vasho fora, som sa rozhodol zaregistrovat a napisat Vam o mojo probleme s javorom. Mam zahradku a v nej vysadeny javor typ Acer palmatum "Atropurpurea". Minuleho roku mi praskla kora po celej vyske kmena a na jesen tohto roku vyschli niektore vetvicky:(. Kamarat mi povedal, ze sa s nim mozem rozlucit… | |
Jedlý gaštanDobrý deň, potrebujem poradiť. V priebehu roku 2008 som zakúpil postupne spolu 6 kusov jedlých gaštanov, ktoré mi boli zaslané spolu s inými rastlinami na dobierku. Boli riadne zasadené, dokonca profesionálnym záhradníkom. Na jar riadne vyšli lístky, boli primerane zalievané. V lete začali schnúť, nie… | |
Orech kráľovský - štepenieDobry den. Prosim, mohli by ste trošku sa venovať problematike stepenia orecha. Pokušam sa o o 3 roky a bezvýsledne. Dakujem. Dotaz zákazníka firmy KOHAplant s.r.o. |