Ing. Monika Offertálerová: Cesnak - Allium sativum

Podľa Hildegardinej zdravovedy ho treba jesť surový, pretože keď je uvarený, je ako pokazené víno. Treba ho jesť s mierou, aby sa krv príliš neprehriala.

Zdroj: Hildegarda z Bingenu (16. září 1098 – 17. září 1179).


Ing. Monika Offertálerová
interná doktorandka
Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a TUR
Ďalšie informácie v článkoch o rastlinách
Allium ursinum - cesnak medvedí Allium ursinum - cesnak medvedí
Cesnak medvedí Je to trváca bylinka, vysoká asi 10 až 50 cm, má podlhovastú asi 4 až 6 cm dlhú a 1 až 2 cm hrubú podzemnú cibuľu. Na cesnaku medveďom kvitnú drobučké biele kvietky a celá rastlinka má charakteristickú cesnakovú arómu. Rásť ho môžeme vidieť …
| 02.10. 2013
Allium sativum - cesnak kuchynský (MONIKAOFF) Allium sativum - cesnak kuchynský
Dejiny využívania liečivých rastlín sú tu od nepamäti. Mohli by sme povedať, že zasahujú až do praveku. Už vtedy z nich ľudia pripravovali rôzne pokrmy, ktoré im zabezpečovali obživu a o čosi neskôr ich využívali aj k liečbe …
Allium ursinum - cesnak medvedí (MONIKAOFF) Allium ursinum - cesnak medvedí
„Niet zelinky, ktorá by nemala svoje účinky.“ – hovorí staré príslovie dnes opäť veľmi aktuálne. Medvedí cesnak, ktorý sa často označuje aj ako „divý cesnak“ je jedným z prvých poslov jari. Má jasnozelené, kopijovité, konvalinke podobné listy, avšak …